Barbaartje 6+

12/03/2017 15:00u | Theater Kumulus

In Barbarije leert iedereen barbaarse manieren. Maar de kleine Barribas heeft van zijn Papa stiekem de ‘goede’ manieren geleerd. Hij eet en spreekt netjes, hij leest in moeilijke boeken en speelt klassieke muziek.  Alles is koek en ei tot op een dag Papa sterft en de barbaarse buurman Derrie in huis komt wonen. Er wordt niet meer schoon maar troep gemaakt. De televisie staat de hele dag op hard en lezen wordt verboden. Ook buitenshuis ontwikkelt de Barbaarse beschaving zich in volle vaart! De scholen worden afgeschaft en Barbarije trekt op oorlogspad. Barribasje wil zich verzetten en de wereld verbeteren. Maar hoe doe je dat, als je nog klein bent? Als je beter zingt dan schreeuwt en liever leest dan vecht? Lukt het de kleine Barribas om de barbaren te slim af te zijn?

Meer informatie en tickets

theatersonnevanck-barbaartje

The Moon

14/03/2017 20:30u | AINSI

In november 2016 gaat MaisonDahlBonnema in DanseFestival Barents (Hammerfest) in première met The Moon, een live groepsinstallatie met Anna Sophia Bonnema, Hans Petter Dahl, Davis Freeman en Joana Preiss. In The Moon, dat eigenlijk meer een one-big-song-performance is dan een traditionele opera, herwint het lichaam zijn inherente vitaliteit en groeit het uit tot middelpunt van een ritueel universum. Terwijl de lichamen als het ware één grote oceaan van ideeën en reflecties bezingen, creëren ze naïeve patronen in tijd en ruimte die afwisselend kunnen verwijzen naar de principes van minimale kunst uit de jaren 60, en naar de basisdansen van utopische gemeenschappen uit het begin van de 20ste eeuw.  “The Moon” beeldt als performance een fysiek geloof uit in abstractie en wil daarmee de vaste gedragspatronen van sociaal contact overstijgen. Het biedt heel even een inkijk in een wereld met een gemeenschappelijk geloof in de naïviteit van de vorm en de onvoorwaardelijke overgave van de uitvoering.

Meer informatie en tickets

maisondahlbonnema-themoon

What do you mean and other Pleasantries (Nederlandse première)

13/03/2017 20:30u | AINSI

What do you mean what do you mean and other pleasantries is een concert, een eeuwig durende popsong, een sculpturale dans, een geluidsinstallatie, een stand-up comedy show, een performance. Langs schijnbare absurditeit legt Maarten Seghers de kunstpraktijk op gevatte en onnavolgbare wijze bloot en ploegt hij door de noodzaak van onze ellende in alle schoonheid en hilariteit. Een mensenleven vol liefde en tragiek zit vervat in dit ‘feast of feelings’. Muzikaal begeleid door de band The Horrible Facts: zes overmaatse houten klankkasten, die Segers bijstaan als instrument en getuige.

Meer informatie en tickets

needcompany-whatdoyoumeanwhatdoyoumean

De blinde dichter (Nederlandse première)

16/03/2017 20:00u | Theater aan het Vrijthof

Jan Lauwers vertrekt vanuit de stambomen van zijn performers en schrijft een nieuw verhaal op basis van hun verschillende nationaliteiten, culturen en talen. Hij reist meer dan duizend jaar in de tijd om het te hebben over identiteit in het multiculturele Europa. Hij grijpt terug naar teksten uit de 10e en 11e eeuw van de blinde Syrische dichter Abu al ‘ala al Ma’arri en de Andalusische dichteres Wallada bint al Mustakfi.  Hun werk roept herinneringen op aan een tijd waarin vrouwen aan de macht waren en atheïsme volstrekt normaal was, waarin Parijs nog een provinciestadje was en Karel De Grote een notoire analfabeet. De geschiedenis wordt echter geschreven door de overwinnaars, door mannen. Hoeveel leugens, toevallige ontmoetingen en ‘accidents de parcours’ hebben de ons bekende geschiedenis eigenlijk bepaald? Over sterke vrouwen die met stenen gooien en op de brandstapel terechtkomen. Over een kruisvaarder met een te klein harnas.

Meer informatie en tickets

ntgent-absence

Absence

16/03/2017 20:30u | AINSI

Een uitdagende performance over de grens tussen aan- en afwezigheid. Peter Verhelst en Eric Joris creëerden een korte, beeldende (en auditieve) voorstelling zonder ‘verhaal’. De voorstelling vond zijn inspiratie in de tsunami van 2011 in Japan.Die tsunami wordt als metafoor gebruikt voor een intense, stresserende gebeurtenis die een mens – elk mens - kan overkomen en met verstomming kan slaan. Vanuit dat trauma, vanuit die sprakeloosheid, vertrekt Absence. Het portretteert een vrouw, Fumiyo Ikeda, die probeert om te gaan met het trauma van de tsunami met daar doorheen een repetitief patroon van herbeleven en wegduwen van herinneringen en emoties, gekoppeld aan die gebeurtenis.Tijdens de voorstelling wordt de technologie 3D Motion Capture gebruikt om de bewegingen van Fumiyo te registreren en onmiddellijk te vertalen naar een beeld (haar avatar) dat elke kleine beweging, elke lichamelijke poging om uit het trauma te kruipen, abstraheert.

Meer informatie en tickets

Theater Shuttle Service naar AINSI

Het theater biedt in samenwerking met maastrichtvervoer.nl voor € 6,- p.p. een service aan de bezoekers van de avondvoorstellingen in AINSI: de TheaterShuttle.

Meer informatie en tickets

FOREVER (Nederlandse première)

17/03/2017 20:00h | Theater aan het Vrijthof

Toen bij de componist Gustav Mahler een fatale hartziekte werd vastgesteld, schreef hij Das Lied von der Erde. Het laatste lied Der Abschied weerspiegelt zijn gemoedstoestand. Een worsteling van  de mens met zijn sterfelijkheid tegenover de natuur die eeuwig is en zich steeds weer vernieuwt.  In haar nieuwste voorstelling FOREVER stelt Grace Ellen Barkey zichzelf dezelfde vragen als Mahler: ‘Om altijd maar ’t leven te bezingen, dat houdt niemand vol. De dood of liever gezegd de eindigheid der mensen verdient ook een lied, een dansje.’ Het lied wordt in alle intimiteit als een herinnering gezongen door Maarten Seghers, ondersteund door de dansers en de installatie. Het uitgangspunt voor de nieuwe installatie is de porseleinen triltafel uit The Porcelain Project . Een compositie van verschillende frequenties genereert trillingen waardoor het porselein beweegt, van de tafel valt en in stukken breekt. 

Meer informatie en tickets

needcompany-forever

Pokon 4+

19/03/2017 15:00u | Theater Kumulus

Zoals kinderen door de speeltuin razen, zo bestormen de drie spelers van Pokon het podium. Geef ze wat meubels, een keukentrap of twee, een gitaar en wat planten, en laten we even doen alsof je wél mag rennen, klimmen, dralen en vies worden. Wat volgt is een draaiende, waaiende, hikkende, ritmische, muzikale voorstelling met heel veel speelplezier! Met Pokon brengen De Dansers een meeslepende ode aan het spelende kind.

Meer informatie en tickets

dedansers-pokon
UP