Zo smaakt het bij de buren!

La Saison Culinaire de L’Euregio

Het proeven en genieten houdt niet op bij de stadsgrenzen van Maastricht. De naam zegt het al: La Saison Culinaire de L’Euregio zet ook met veel liefde de smaakvolle tips vanuit de Euregio op de menukaart. Onderstaand een aantal suggesties.

Rondleiding Stroopfabriek

elke maandag in september

De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. Rondleiding start om 15.00u

Borgloon | www.loonsestroop.be

Rondleiding met wijndegustatie

t/m september + november

U kunt van dichtbij kennis maken met de wijnbouw in de Maasvallei. Onder deskundige en enthousiaste toelichting wandelt u door de wijngaard, het pershuis en de wijnmakerij. 

Wijndomein Aldeneyck | woensdag t/m zaterdag, 10:00 - 17:00 | wijndomein-aldeneyck.be

Streekproductenwinkel

tot 30 september

In de voormalige portierswoning van de Stoomstroopfabriek bevindt zich een  streekproductenwinkel boordevol Haspengouwse streekproducten en fruit. Op het terras kan je genieten van een lekkere pannenkoek met Loonse stroop of een Loonse stroopwafel.

Borgloon | www.borgloon.be

Mergelgrotten van Zichen-Bolder

doorlopend

Het ondergrondse labyrint van Zichen-Zussen-Bolder lijkt wel een museum. Je vindt er wandschilderingen in houtskool, beeldhouwwerken in mergelzandsteen, fossielen uit de Krijtzee, tekeningen en inscripties.. Daarna krijg je uitleg over de lokale champignon- en witloofkwekerij en iets verder zie je hoe de grottenkaas rijpt.

Zichen-Bolder | meer info

Mergelgrotten Kanne

zaterdag en zondag 13:30u

Proef de streekproducten uit de mergelgrotten Tijdens de rondleiding proef je van het grottenbier en de grottenkaas, je smult van een toastje met grotchampignons of een grotchampignonsoepje en je sluit af met een stukje rijstevlaai.

> Kanne | meer info

Dauwwandeling

9 oktober

Na de start van een heerlijk ontbijt waarna wordt de ochtendlijke natuur ingetrokken voor een wandeling van een 6-tal km. Onderweg wordt er even halt gehouden voor een kleine versnapering. Vooraf reserveren via Toerisme Borgloon.

Borgloon | www.borgloon.be

Rondleiding veilingsite BelOrta

13, 20, 27 september

Veiling BelOrta site Borgloon is wereldwijd gerenommeerd als veiling voor Belgische aardbeien en klein fruit. Tijdens de rondleiding maak je kennis met de moderne verkoopzaal, de bewaring, verpakking en sortering van hard en zacht fruit. De voorkant van de veiling werd gebruikt als voorgevel van de fictieve ‘Veiling Limburg’ in de één serie Katarakt.

Borgloon | www.belortaprofessional.be

UP