Wijn in de Euregio

Wijngaard Schorpion

De wijngaard Schorpion heeft een oppervlakte van bijna 2 hectare. Hij is gelegen op een zuidhelling in Vliermaal. Hierdoor wordt, vergeleken met een plat stuk grond, het zonlicht feller geconcentreerd. Het klimaat is ideaal voor mousserende wijnen en ligt op 200 km in vogelvlucht van de Champagnestreek. Mousserende wijn, erkend met het label streekproduct.be, gemaakt volgens de "Méthode Traditionnelle".

 

Het wijnterras is vanaf 3 april 2016 elke zondag open van 11u tot 18u. Aankoop is mogelijk op het domein. Rondleiding voor groepen mogelijk op iedere dag van 26 maart 2016 tot 31 oktober 2016 (alleen op afspraak).

 

Kersendaelstraat 37, 3724 Vliermaal
contact@schorpion.com
Website Schorpion
 

Domein Cohlenberg

Het domein is een verderzetten van wat vader, schoonvader en pionier Jan Bellefroid de familie met veel passie heeft geleerd. 


Domein Cohlenberg omvat heden 50 are wijngaard, zorgvuldig gekozen naar zijn orientatie t.o.v. de zon (zuid helling),  samenstelling van de grond (leem-zand),  en mineraal (kalk schelpen). Enkel zo kan er jaarlijks garant worden gestaan voor natuurlijke evenwichtige wijnen met een juiste verhouding tussen frisheid, zuurtegraad en aroma’s. Daarom werd er bij de eerste aanleg (aangeplant in 1982 ) gekozen voor vroeg rijpe druiven rassen zoals  Muller- Thurgau (Rivaner) en de  fruitige Sieger voor de witte wijn, en de exclusieve Vroege Loonse druif (vroeg rijpe pinot-noir) voor een  unieke belevenis van rode wijn. Door de klimaatverbetering ten gunste van de wijncultuur werd de laatste aanplanting (2006) uitgebreid met de Auxerrois druif voor de witte wijn  en de  Dornfelder en Pinot- Noir druiven voor rode wijn.


Iedere dag van het jaar kan u op afspraak een bezoek brengen voor rondleiding en degustatie.  
 
Tel: 012/742668
Leemzaal 35, 3840 Borgloon

www.wijndomeincohlenberg.be/

 

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België. Niet per toeval, aangezien de Romeinen wijngaarden hadden in deze streek. Het is mogelijk een wandeling te maken in het park en rond het kasteel, door de rozentuin en de grootste wijngaarden van België. U bezoekt het oude koetshuis met de meest moderne druivenpers, de stokerij, de eeuwenoude en de nieuwe wijnkelders. En tot slot proeft u wijn in het wijnhuis. Naast informatie over het verleden, het heden en de toekomst van het domein, de restauratiewerken en de speciale oude bomen, ontdekt u de werkzaamheden in de wijngaarden en de volledige vinificatie van druif tot in het glas.
Tijdig reserveren is nodig, bezoek enkel mogelijk onder leiding van een gids.


Dagelijks geopend van 9 tot 18u.

 

Meer informatie:

Tel.: +32-012391349

www.wijnkasteel.com

Wijndomein Crutzberg

De wijngaard van Crutzberg is 2.2 ha groot (momenteel de grootste wijngaard van de Voerstreek) en bevindt zich op een zuidhelling van Sint-Martens-Voeren. Aan de zuidkant van het domein kronkelt het riviertje de Veurs door het mooie landschap. De wijngaard is omgeven door bossen die beschermen tegen noorden- en oostenwinden.
Wijndomein Crutzberg dankt zijn naam aan de nabijgelegen vierkantshoeve Crutzberg waarvan de oudste delen dateren uit begin 17°eeuw en waaruit er een mooi zicht is op de wijngaard. In 2010 werden 7000 stokken Chardonnay en 2000 stokken Pinot Noir aangeplant. Met de eerste stille wijn behaalde het domein een zilveren medaille op de internationale (meer dan 40 landen) wedstrijd Mundus Vini in Duitsland.

Tel.: 0475 502808

www.crutzberg.be

Kasteel de Cle

Het kasteel De Clee bevindt zich in Kuttekoven en dateert uit 1907. In samenspraak met de eigenaar van het kasteel, de heer Broux, werd door de gilde in 2010 op het domein een wijngaard aangelegd.

 

De wijngilde verzorgt rondleidingen voor groepen met deskundige uitleg van een gids.
De rondleiding omvat een kleine stadswandeling in Borgloon, een bezoek aan de wijngaard en een vertoning van een beeldenreeks over het telen van druiven en het maken van wijn door de gilde. De rondleiding wordt afgesloten met een degustatie van twee wijnen.

 


Duur rondleiding: +/- 2,5 uur
Degustatie inbegrepen
Prijs: 9,00€ per persoon
Tel.: +32 (0)475 405122


Minderbroederstraat 25, 3700 Tongeren
info@wijngildeborgloon.be
www.wijngildeborgloon.be

Wijndomein De Caybergh

Het doel van wijndomein De Caybergh is een terroirwijn maken, waarbij de invloed van de natuur centraal staat. De Caybergh is een kleinschalige wijngaard van 1,1ha. Door de insluiting van huizen, bomen en hagen is er een zeer goed micro klimaat en is de wijngaard zeer goed bestand tegen nachtvorst en plantensterfte. Daarenboven ligt het op de hoogste heuvel uit de omgeving. De invloed van de wijnbouwer moet zo klein mogelijk zijn, om de natuurlijke eigenheid of de terroir expressie te kunnen behalen.


Ook is er gekozen om zich te focussen op de Pinot Noir als stille wijn. Door de kleinere oppervlakte die ze bewerken, is er dus tijd en energie beschikbaar om de zeer arbeidsintensieve Pinot Noir druif te telen. Doordat de druif zo moeilijk telen is, is het ook een grote uitdaging om hier toch een zeer mooie wijn van te maken en dit jaar na jaar! Verder zal er natuurlijk ook met dezelfde zorg en aandacht gewerkt worden met de Chardonnay druif. Rondleiding op aanvraag.

 


Elke zaterdag is het domein geopend van 13:00 tot 19:00

Tel: 011 34 34 54 / 0489 93 38 60
Rummenweg 52, 3540 Herk-de-Stad
www.decaybergh.com 

Clos d’Opleeuw

Een echte Belgische topper is de Haspengouwse wijn Clos d'Opleeuw, gevinifieerd door Peter Colemont. Als docent in wijnkennis timmert hij al jaren aan de weg om in België de grote witte Bourgognes te evenaren. Dit lukt dankzij het microklimaat en de buitengewoon goede terroir waarop de wijngaard gelegen is.

De wijngaard Clos d'Opleeuw (1 ha) ontleent zijn naam aan de volledige ommuring, die dateert van omstreeks 1840. Deze omstandigheid maakt hem uniek in België. Daardoor bezit hij immers een specifiek microklimaat waardoor het mogelijk is een kwaliteitsvolle chardonnay wijn te maken. Hij ligt op een zuidelijke helling in het mooie, pittoreske Haspengouwse dorpje Gors-Opleeuw. 


De wijn verblijft 1 jaar in eikenhouten vaten van de allerhoogste kwaliteit. Er wordt zowel met Franse als met Belgische eik gewerkt. Dat laatste maakt de wijn Clos d'Opleeuw dan ook uniek.

Tel.: 01274 66 22 
Martinusstraat 20, 3840 Gors-Opleeuw 

www.clos-d-opleeuw.be

Domein De Groote Mot

Het kasteel De Groote Mot bevindt zich in de Motvallei achter de St.-Odulphuskerk van Borgloon. Men denkt dat er vroeger een motteversterking of laagteburcht stond. De kern van het kasteel in Maaslandse stijl dateert van 1661. De laatste restauratie en verbouwingen in neo-traditionele stijl van het kasteel gebeurde in 1976 en 1982. Ook het landgoed van 23 ha werd in 1990, naar een ontwerp van tuinarchitect Wirtz, opnieuw aangelegd. De werkgroep "De Wijngaerd" van de vzw Fruitstreekmuseum begon in 1991 met de aanleg van een wijngaard op de plaats waar vroeger de wijnstokken van de kanunniken stonden. In de jaren die daarop volgden, werden er door de gilde stokken bij geplant.

 

De wijngilde verzorgt rondleidingen voor groepen met deskundige uitleg van een gids.
De rondleiding omvat een kleine stadswandeling in Borgloon, een bezoek aan de wijngaard en een vertoning van een beeldenreeks over het telen van druiven en het maken van wijn door de gilde. De rondleiding wordt afgesloten met een degustatie van twee wijnen.

 

Duur rondleiding: +/- 2,5 uur, degustatie inbegrepen. 
Prijs: 9,00€ per persoon.

 

Tel.: +32 (0)475 405122
Minderbroederstraat 25, 3700 Tongeren
info@wijngildeborgloon.be
http://www.wijngildeborgloon.be/demot

Het Pietershof

Het Pietershof vinificeert voornamelijk witte wijnen van de klassieke druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Blanc , Pinot Gris en Auxerrois. Daarnaast zijn er kleine hoeveelheden Riesling en Pinot Noir aangeplant waarmee de wijnboer kan ‘spelen’. Pinot Gris en Riesling bijvoorbeeld blijken samen een perfecte basis te vormen voor een sprankelende smaakvolle mousserende wijn.


De kleine hoeveelheid Pinot Noir brengt in een assemblage met Pinot Gris een verrassend smakelijke rosé. Auxerrois voegt een interessante smaaktoets toe aan de Pinot Blanc. Chardonnay blijkt het beste tot zijn recht te komen in de monocepage: mineraal, boterig en met een vleugje vanille door een korte houtlagering op eiken. Soms wordt er een kleine hoeveelheid Riesling aan toegevoegd vanwege de sprankelende zuren van deze druif.


Kenmerkend voor alle wijnen van het Pietershof is de zuiverheid en mineraliteit. Op de prestigieuze proeverijen scoort het Pietershof meer dan gemiddeld en eindigt vaak in de hoogste regionen.

 

Op zaterdagmiddag tussen 14.00u en 17.00u vrij binnenlopen en de wijnen van het huis proeven en eventueel  kopen. 

 

Een rondleiding met proeverij duurt ca 1,5 uur.
Groepen vanaf 12 personen kunnen enkel een degustatie op zaterdag reserveren om 11.00 uur of om 17.00 uur.
De kosten: € 12,50 p.p. 

Plankerweg 1, 3793 Teuven
0032 (0) 438 124 38
info@pietershof.be
www.pietershof.be 

Wijndomein Vlijtingen

In september 2013 is er gestart met de opleiding tot ‘wijnbouwer-wijnmaker’ bij Syntra in Hasselt. In de cursus werd duidelijk dat er voor kwaliteit gekozen moest worden, daarom werd het Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. 


 
In de lente van 2014 werd een eerste deel aangelegd, 4.000 stokken werden geplant, met de bedoeling om in 2018 een eerste mousserende wijn uit Vlijtingen te kunnen drinken. Het perceel, Busselkes Gracht, is gelegen tussen Vlijtingen, Lafelt en Riemst. In de lente van 2015 werd daar een tweede aanplant gedaan, in totaal staan er nu 9.000 stokken. 


 
Ook in de lente van 2015 werden, op een ander perceel, 4.000 Chardonnay-stokken geplant. Dit perceel ligt in Ellicht, een gehucht gelegen tussen Vlijtingen en Grote-Spouwen. In 2016 worden daar nog 6.000 stokken bij aangeplant, met deze opbrengst zal er een stille wijn geproduceerd worden. 


 
Wijndomein Vlijtingen bvba   
Deken Gelaesplein 20, 3770 Vlijtingen - Riemst   


+32 12 67 27 97   
info@wijndomein-vlijtingen.be
www.wijndomein-vlijtingen.be

 

UP