Wijn van eigen bodem

Op de zonovergoten hellingen in het Jekerdal gedijen de druivenrassen Pinot Noir, Riesling en Müller-Thurgau uitstekend. Maastrichtse wijnbouwers brengen jaar in, jaar uit dan ook (prijswinnende) smaakvolle wijnen voort.

De Apostelhoeve

De Apostelhoeve

 

De Apostelhoeve is een van de bekendste wijngaarden van Nederland, gelegen in het zuidoosten van dat land, aan de rand van de stad Maastricht, bij de grens met Kanne. De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal, waar aan de andere kant de Sint-Pietersberg ligt.
In het Jekerdal werden al vanaf de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de "Kleine IJstijd" daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De fruitteler Hugo Hulst besloot op De Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. Daarmee is De Apostelhoeve het oudste nog functionerende wijnbedrijf van Nederland. Tegenwoordig wordt een oppervlakte van 6 hectare voor wijnbouw gebruikt.
Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgende druivenrassen geteeld: riesling, auxerrois, rivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas.

 

Proeverijen en Excursies:

 

Duur: ca. 1,5 uur
Minimaal 12 personen per groep
Kosten: € 15,- p.p. incl. 3 glazen Apostelhoeve wijn en roggebrood met ham
Contact: 043-3432264

Bezoek is het gehele jaar mogelijk van maandag t/m zaterdag, de hele dag. Op zondag uitsluitend in de ochtend. 

> Apostelhoeve | www.apostelhoeve.nl

 

 

 

Wijnrestaurant mes amis

Wijnrestaurant mes amis is gespecialiseerd in wijn & spijs combinatie én specifiek hun bijzondere regionale wijnaanbod. Gastvrouw Annaline, een bevlogen vinologe weet als geen ander de juiste wijn-spijs combinatie te vinden bij elk gerecht. Als ambassadeur van de Limburgse wijnmakers laat ze de parels van het Zuiden bruisen in uw glas.

Tijdens de september tot en met december, zijn verschillende wijnen van onderstaande domein per glas te bestellen én schenkt Mes Amis altijd “een favoriet” in het wijnarrangement bij het menu.

  • September: wijndomein de Planck
  • Oktober: wijndomein de Apostelhoeve
  • November: wijndomein St. Martinus
  • December: wijndomein de Wijngaardseberg
     

> Tongersestraat 5 | mesamis.nl | facebook.com/mesamismaastricht

 

Via Mucca

Een enoteca, ofwel wijnbar, die bij de eerste zonnestralen de hippe Koestraat in Maastricht vol doet lopen! Geniet hier van de meest smaakvolle wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje. 
 

> Koestraat 17A | viamucca.nl

Kruisheren Wine bar Rouge & Blanc

In het koor van de voormalige kerk is op een unieke wijze een wijnbar met een bovengrondse wijnkelder gerealiseerd. Vele flessen liggen te rusten in de schitterende glazen wijnkelder. Voor iedereen toegankelijk.
 

> Kruisherengang 19-23 | Meer informatie >> 

R55 Wienkontor

Een plek waar je naast diverse huiswijnen ook van bijzondere topwijnen kunt genieten, middels het 'wine-by-the-glass'-concept. Waar je voorafgaand aan een bezoek aan een restaurant uitgebreid kan aperitieven, maar waar je ook na een diner, in een gezellige ambiance bij een goed glas wijn, lekker kunt nagenieten.

> Rechtstraat 55 | wienkontor.nl

Rumors Maastricht

In een van de meest pittoreske straatjes van het Jekerkwartier - de Koestraat - vind je deze eigentijdse stijlvolle bar & kitchen. Je kunt hier niet alleen genieten van overheerlijke wijnen, maar ook de nodige bites! 

> Koestraat 13 | rumorsmaastricht.nl 

Thiessen Wijnkoopers

Thiessen Wijnkoopers heet u van harte welkom in het oudste wijnhuis van Nederland. De schitterend gerestaureerde wijnkelders van dit historische pand in het hartje van Maastricht ademen de sfeer van voorbije eeuwen. Dit verleden vormt het fundament voor het Thiessen van vandaag en is meteen de basis voor een glansrijke, eigentijdse toekomst. In de sfeervolle winkel treft u een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen aan. Rondleiding incl.proeverij op zaterdag en zondag en voor groepen/op afspraak.

> Grote Gracht 18 | thiessen.nl 

Maandelijkse proeverij Biologische Wijnen

Ruyters & De Koning Wijninkoop organiseert elke maand een algemene proeverij in de Rechtstraat 49, Maastricht. Onder begeleiding van Robert de Koning leert u tijdens deze proeverij de biologische wijnen beter kennen. U wordt ontvangen met een glas prosecco waarna er 6 verschillende wijnen met u geproefd gaan worden. U kunt zich aanmelden als individueel of als groep aanmelden.

 

De kosten bedragen € 19,50 per persoon en er kunnen maximaal 12 personen deelnemen. Na afloop bestaat uiteraard de mogelijkheid om de geproefde wijnen te kopen. 

 

De proeverijen zullen plaatsvinden op:

  • Zaterdag 17 september - 17:00 tot 19.00
  • Zaterdag 19 november - 17:00 tot 19:00 uur

 

Aanmelden kan via: 043- 3210079 of via  info@rudeko.com> Rechtstraat 49 | rudeko.com

Winestore & Bar Insieme

Geniet hier van de beste wijnen, vergezeld door overheerlijke kleine Italiaanse gerechten! In de winestore kun je de wijnen tevens kopen.

 

> Sint Pieterstraat 52 A | enoteca-insieme.nl

Vojacek

Inmiddels is Vojacek Wijnen uitgegroeid tot een vooraanstaand wijnbedrijf met 2 winkels onder de naam Wine Supply in Maastricht en Amsterdam. Met een assortiment van meer dan 250 verschillende wijnen. Frankrijk neemt hierbij nog steeds een prominente plaats in. Aangevuld met Nieuw Zeeland, Spanje, Italië, Portugal, Oostenrijk en Duitsland.

> Tongerseweg 15 | winesupply.nl

Sauter Wijnen

Wijnliefhebbers, kwaliteitsbewuste restaurateurs, de betere cafés, de zelfstandige wijnvakhandel en bedrijven behoren tot de vaste klantenkring van Sauter Wijnen. 


> Withuisveld 16 A | sauterwijnen.nl

UP