Wijn in Zuid-Limburg

 

 

Wijngaard Le Coq Frisé

In het fraaie Epense landschap, ligt tussen alle mooie wandelroutes, Wijngaard Le Coq Frisé. In het fraaie Epense landschap ligt sinds 2005 Domein Le Coq Frisé. Met hart en ziel wordt aan de productie van prachtige Limburgse wijnen gewerkt. De eigenaren van Domein Le Coq Frisé voelen zich daardoor bevoorrecht en willen dat graag met anderen delen.

 

Tevens behoren rondleidingen inclusief een hapje en glaasje wijn tot de mogelijkheden. Rondleidingen van juni t/m september, uitsluitend na telefonische afspraak. Kosten €13,50 per persoon.

 

Rott 21
Vijlen
Contact: 043-4552027
www.lecoqfrise.nl

Domein Steenberg

Om verwarring te voorkomen, de naam heeft helemaal niets te maken met de bergen mijnsteen die op verschillende plaatsen in Limburg nog getuigen van de voormalige kolenwinning. De naam Steenberg verwijst naar de bodemgesteldheid van het perceel op de flanken van één van de mooiste heuvels in Zuid-Limburg. Die bodem is bedekt met silex. Een vuursteen overigens die in de Steentijd al vanuit dit gebied geëxporteerd werd vanwege zijn uitstekende kwaliteit. Die vuursteenlaag slaat overdag warmte op en daar profiteren de planten s nachts van.

Broecheler
Rijksweg 52
6271 AG Gulpen
info@domeinsteenberg.nl
www.domeinsteenberg.nl

Wijngaard Raarberg

Wijngaard Raarberg ligt op 90 meter hoogte aan de helling van de Raarberg in het gehucht Raar, te Meerssen. Hier staan de Chardonnay en Pinot Noir stokken aangeplant, welke uitzonderlijk geschikt zijn voor het maken van mousserende wijn. Wijngaarden in Zuid-Nederland stammen al uit 968. In de inventarisatielijst van koningin Gerberga van Saksen (eigenaar in de 10e eeuw van allodium Meerssen) worden enige wijngaarden rond Maastricht beschreven. Dat er in die tijd wijngaarden waren in Zuid-Limburg is niet zo verwonderlijk.

Sint Servatiusweg 43
6227 TP Maastricht
info@wijngaardraarberg.nl
www.wijngaardraarberg.nl

Wijngoed Fromberg

Wijngoed Fromberg in Ubachsberg. Te midden van het bronsgroen eikenhout en het vakwerk ligt nabij het dorpje Ubachsberg, de Fromberg, met op de zuidelijke helling de 2,5 hectare grote wijngaard bestaand uit kalksteen houdende grond van de familie Somers-Wiertz. Dit Wijngoed behoort tot de pioniers van Nederland. Je kunt er proeven en ook wijn & allerlei aanverwante producten kopen.

 

Hunsstraat 42a 
Ubachsberg

Contact: 045-575 4461

www.fromberg.nl

Wijndomein de Planck

Wijndomein De Planck in Slenken is een van de jongste wijnbedrijven in Zuid-Limburg. Hier wordt op innovatieve en professionele werkwijze kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijn gemaakt. Wijndomein De Planck biedt wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard en wijnkelder.

 

De Planckweg 25
Slenaken
Contact: 06-102 03 994

www.wijndomeindeplanck.nl

Wijndomein St. Martinus

In het schitterende heuvellandschap van Zuid-Limburg in het bergdorpje Vijlen vlakbij het drielandenpunt van Vaals liggen de natuurlijk duurzaam geteelde wijngaarden van Wijndomein St. Martinus (11 ha.), de oudste rode wijngaard van Nederland. 

 

Gulpenerweg 2
Epen

www.wijnkenniscentrum.nl

Domein de Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? De flanken van de Wijngaardsberg in het Limburgse Ulestraten! Al in 968 stonden hier druivenstokken, langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De wijngaarden bestonden tot 1800 en in 2002 keerden ze terug. Al snel bleek waarom men vroeger juist dít plekje voor wijnbouw koos.

Wijngaardsberg 2,
6235 ND Ulestraten
Tel. +31 43 3580872
www.dewijngaardsberg.nl

Wijngaard de Deelgaarderberg

De witte wijnen die in Wijngaard de Deelgaarderberg geproduceerd worden zijn speciaal geselecteerd om te worden genuttigd bij een aspergemaaltijd. Maar uiteraard kunnen deze wijnen ook op andere momenten gedronken worden.

 


Excursies inclusief een proeverij kunnen uitsluitend via de website of telefonisch worden geboekt op vrijdag, zaterdag en zondag. Er worden groepen ontvangen van 5 - 15 personen. De kosten bedragen € 10,- p.p. Hiervoor krijgt u een rondleiding in de wijngaard, de wijnkelder en een proeverij van de wijnen. 

 

Diergaardestraat West 4
Maria Hoop

Contact: 043-4512241

Website Deelgaarderberg

 

Wittemer Wijngaard Wahlwiller

Tussen de heuvels langs de Zinselbeek bij Wahlwiller ligt nog een stukje aards paradijs. Tintelend frisse wijnen vinden hier hun oorsprong. In de periode april - oktober worden rondleidingen gehouden in en om de wijngaarden. Inclusief proeven van wijn en andere streekproducten duren deze excursies ongeveer twee uur. 

 

Einderstraat 9
Wahlwiller
​Contact: 043-4512241

 

www.wijngoedwahlwiller.nl

Landgoed Overst Voerendaal

Landgoed Overst Voerendaal is gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland tussen Voerendaal en Ubachsberg. Daar strekken de grillig glooiende heuvels zich uit. Vanaf 2003 wordt dit landgoed bebouwd met druiven die speciaal voor dit gebied geselecteerd zijn. Landgoed Overst Voerendaal staat landelijk goed bekend en won diverse prijzen. In 2010 werd Landgoed Overst Voerendaal gekozen tot beste wijnmaker van het jaar.

Hunnecum 17
6361 EE Nuth
wijn@overst.nl
www.overst.nl

Chateau Gilbert

Chateau Gilbert is ontstaan vanuit de heilige wil om Limburg als dé culinaire provincie bij uitstek te promoten. Prachtige streekproducten worden er gecombineerd met Limburgse Wijnen! Wijnstreken hebben een sterke associatie met natuur en gezelligheid. Daarom speelt Limburgse wijn in ons aards paradijs de hoofdrol.

Opfergeltstraat 2C
6363 BW Wijnandsrade
gijs@chateaugilbert.nl
www.chateaugilbert.nl

UP