boekenstad beeld cursus

De Schrijfschool Centre Céramique

"Het kost me zoveel tijd om een leuk artikel te schrijven ..."
“Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen mijn verhaal ook lezen?”
“Zo leuk die blog in de Libelle, maar:: hoe schrijf je nou zoiets?”
“Mijn vaders levensverhaal dat zou ik graag optekenen. Wat zijn de kneepjes van het verhalen schrijven?”
“Kunnen jullie mij feedback geven op mijn teksten?”

Herkenbaar? De Schrijfschool van Centre Céramique heeft de antwoorden voor je klaarliggen en leert je de kneepjes van het schrijversvak in de cursussen: Column/blog schrijven, non-fictie verhalen schrijven, inleiding in de journalistiek en in de Schrijfclub. JE LEERT…… Tijdens onze lessen leer je: creatief te schrijven, je te verplaatsen in je lezer, een goede structuur in je verhaal/blog/artikel aan te brengen en de lezer te verleiden je verhaal te lezen.

Vragen? schrijfschool@maastricht.nl
Inschrijven: www.kumulus.nl

Schrijven is leuk! Leer schrijven van vooraanstaande auteurs.

Inleiding in de journalistiek

Welke vragen stel ik tijdens een interview? En hoe maak ik van alle antwoorden een lekker leesbare tekst die mijn lezers ook boeit? Waaraan voldoet een goed nieuwsbericht?

Tijdens deze cursus leer je de basiskneepjes van het journalistieke vak. Zo staat er straks in het blad van je buurtvereniging of in je personeelsblad een duidelijk, helder verhaal.
De cursus wordt afwisselend gegeven door drie docenten die elk een onderdeel voor hun rekening nemen: Emile Hollman, Hans Moleman en Petra Quaedvlieg.

Column/blog schrijven

Ieder zichzelf respecterend medium heeft ze in de gelederen; columnisten. Met hun beste woorden becommentariëren ze de actualiteit of schrijven ze een mooi portretje van een gebeurtenis uit het leven van alledag. Bloggers doen dat niet anders op hun eigen site. In 10 bijeenkomsten zet columnist/journalist/schrijver Emile Hollman de kunst van het column/ blogschrijven uiteen.

Workshopreeks Journalistiek

In 7 workshops van twee uur maak je kennis met een aantal onderdelen van het journalistieke ambacht, zoals nieuws, reportage, interview en onderzoek. De workshops worden gegeven door drie ervaren journalisten die denken vanuit de praktijk. Enerzijds maak je kennis met de achtergronden van het journalistieke vak, anderzijds ga je aan de slag vanuit de gedachte dat zelf schrijven de beste leerschool is. De workshops worden afwisselend gegeven door Hans Moleman, Petra Quaedvlieg en Emile Hollman.

Cursus Verhalen schrijven

Een verhaal kan uit 300 woorden bestaan of uit 500 pagina’s. Kan fictie zijn of non-fictie. Lang of kort, waarheid of verdichting -in alle gevallen moet een verhaal de lezer nieuwsgierig maken: wat is hier aan de hand? Hoe gaat dit verder ? Wil je een verhaal schrijven over een gebeurtenis, een familie, een reis, een bijzonder persoon? Of zet je het liefst je verbeelding aan het werk en wil je juist een verhaal verzinnen? Petra Quaedvlieg gaat samen met jou aan de slag.

De Schijfclub

De Schrijfclub is voor iedereen die eerder een cursus Column/blog schrijven of Non-fictie verhalen schrijven heeft gevolgd of die zelf schrijfervaring heeft en 1 x per maand commentaar of feedback wil op eigen columns of (non) fictie verhalen. De cursus wordt afwisselend gegeven door twee docenten, Emile Hollman en Petra Quaedvlieg.

Cursus Mestreechs: euver de taol vaan eus stad

In september, oktober en november 2016 organiseert Centre Céramique in samenwerking met Veldeke Krink Mestreech een cursus Mestreechs. De cursus (die in het Maastrichts wordt gegeven) is bestemd voor cursisten die Maastrichts spreken of verstaan. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling een leergang Maastrichts aan te bieden.

De doelstelling van de cursus is wel om mensen die belangstelling hebben voor het Maastrichts, informatie over hun dialect te verschaffen, zoals ook blijkt uit de volledige titel van de cursus. De docenten van deze cursus zijn: Flor Aarts, Jan Coumans, Phil Dumoulin, Roger Weijenberg en Roelf Welkenhuizen