Religieus centrum

Aan het einde van de Romeinse tijd kwam in Maastricht het Christendom op in de persoon van Sint Servatius. Hij werd in de stad bisschop en beschermheilige. Na zijn dood was de verering van Servatius het begin van de uitgroei van Maastricht tot religieuze ‘toeristenplaats’. Torens van vele kloosters, kapellen, basilieken en parochiekerken domineerden in de middeleeuwen het monumentale silhouet van de stad.

 

Meer informatie: Religieus centrum

Vroege industriestad

Maastricht is de oudste arbeiders- en industriestad van Nederland. Grootindustrieel Petrus Regout (1801-1878) gaf Maastricht deze nieuwe identiteit. Het Maastrichtse aardewerk uit zijn fabrieken werd een begrip. Maar de uitbouw van de industriestad bracht ook een hoop sociale ellende: de woon- en werkomstandigheden van de arbeiders waren erbarmelijk. De meeste grote industrie is inmiddels verdwenen uit het straatbeeld, maar veel industrieel erfgoed is door behoud en hergebruik bewaard gebleven en beschermd.

 

Meer informatie: Vroege industriestad

Romeinse vesting

Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting. Een Romeinse weg (heirbaan) kwam hier aan bij een doorwaadbare plek, ook tricht, in de Maas. De naam Maastricht betekent dan ook: doorwaadbare plek langs de Maas. Op de oevers van de Maas ontstonden eerst dorp en een heiligdom. In de Laat-Romeinse tijd bouwden de Romeinen hier zelfs een imposant stenen fort. Ook kreeg Maastricht in die tijd zijn eerste stenen brug.

 

Meer informatie: Romeinse vesting

Garnizoenstad

Door haar strategische ligging was Maastricht eeuwenlang één van de belangrijkste vesting- en garnizoensteden van Noordwest Europa. De middeleeuwse stadsmuren werden in de 16e tot en met de 19e eeuw versterkt met imposante verdedigingswerken. De forten, de restanten van linies en stadsmuren zijn nog steeds tastbare getuigen van de militair strategische functie van Maastricht, waar Spaanse, Oostenrijkse, Staatse en Franse soldaten eeuwenlang een kwart van de bevolking vormden.

 

Meer informatie: Garnizoenstad

 • Belvédère
 • Céramique
 • Jekerkwartier
 • Markt
 • Stokstraatkwartier
 • Vrijthof
 • Wyck

Religieus Centrum

 • Schatkamer Basiliek van Sint Servaas

  Uiterlijk imposant en innerlijk een schatkamer vol van traditie, historie, religieuze cultuur en bouwkunst. Hier koestert Maastricht haar grootste schatten. Het schrijn van St. Servaas, ook Noodkist genaamd, is de meest kostbare met daarin een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste

  Keizer Karelplein 6, 6211 TC, Maastricht
  Tel.:+31 (0) 43 350 62 62

 • Schatkamer Onze Lieve Vrouwebasiliek

  Prijzen van € 1 tot € 3

  Ook deze schatkamer heeft een groot aantal voorwerpen van kerkelijke kunst en kunstnijverheid zoals rijk geborduurde koorkappen en kazuifels, het zogenaamde Levietenkleed” van St. Lambertus, de voorlaatste bisschop van Maastricht, relieken in prachtige houders, processievaandels, kerkzilver,

  Onze Lieve Vrouweplein 20, 6211 HE, Maastricht
  Tel.:+31(0)43-3251851

 • Sint Janskerk

  Prijzen van € 1,50 tot € 2,50

  De gotische Sint Janskerk (ook wel de ‘Sint Jan van Maastricht’ genoemd) ligt gebroederlijk naast de Servaasbasiliek op het markante Vrijthof in Maastricht en was oorspronkelijk bedoeld als parochiekerk voor het Kapittel van Sint Servaas, zodat de basiliek als bedevaartsplek ontlast

  Vrijthof 24, 6211 LE , Maastricht

Romeinse vesting

 • Museumkelder Derlon: Piazza Romana

  Dat oud en nieuw prima samengaan bewijst Hotel Derlon, een eigentijds designhotel bovenop Romeinse vondsten uit de 2e, 3e en 4e eeuw, pal in het historische hart van Maastricht. Vóór de realisatie van het nieuwe hotel heeft een uitgebreid onderzoek aangetoond dat deze vondsten zo

  Plankstraat 21, 6211 GA, Maastricht
  Tel.:+31(0)43-3252121 (VVV Maastricht)

Roman Maastricht app

Download hier de app met reconstructie van het Romeins heiligdom onder Hotel Derlon.

voor Android


voor iPhone
 

Tijdslijn

50 v Chr.

Rond het begin van de jaartelling verjagen de Romeinen de Kelten uit Maastricht en bouwen een brug over de Maas. De naam Maastricht komt van het Latijnse Mosae Trajectum, ofwel 'doorgang door de Maas'. 
 

380

Bisschop St. Servatius verplaatst de bisschopszetel van Tongeren naar Maastricht. In de Middeleeuwen wordt zijn graf een trekpleister voor pelgrims. 
 

1204

Maastricht verkrijgt Middeleeuwse stadsrechten. In de loop van de Middeleeuwen komt Maastricht onder heerschappij van de Hertog van Brabant en de Prins-Bisschop van Luik (Tweeherigheid). 
 

1579

Het Spaanse leger van Alexander Farnese, de hertog van Parma, verovert Maastricht. 
 

1632

Stadhouder Frederik Hendrik maakt Maastricht onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 
 

1673

De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV verovert Maastricht. Bij het bestormen van de stadsmuur komt de bekende musketier d’Artagnan om het leven. 
 

1678

Maastricht keert terug onder Nederlands gezag. 
 

1794

Maastricht wordt ingelijfd bij de Franse Republiek. De Fransen schaffen de Tweeherigheid af en maken alle inwoners Frans staatsburger. 
 

1814

Maastricht komt onder de controle van de Nederlanden. Generaal Dibbets weet Maastricht in Nederlandse handen te houden bij de Belgische opstand van 1830. 
 

1830

Met de aanschaf van de eerste stoommachine geeft de Maastrichtse glas- en aardewerkfabrikant Petrus Regout het startsein voor de Nederlandse industrialisatie. 
 

1976

De Rijksuniversiteit Limburg wordt opgericht in Maastricht met als doel de Limburgse economie nieuw leven in te blazen na de sluiting van de mijnen. Sinds 1996 Universiteit Maastricht genaamd. 
 

1991

Het samenwerkingsverband tussen de Nederlandse, Duitse en Belgische provincies, dat stamt uit 1976, krijgt nu een juridische status als EUregio Maas-Rijn. De samenwerking betreft vooral universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven. 
 

1992

Vertegenwoordigers van 12 Europese landen ondertekenen het Verdrag van Maastricht, met als gevolg de invoering van de Euro. 
 

2009

De gemeenteraad besluit dat Maastricht zich kandidaat stelt als ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ in 2018.

UP